Armele de airsoft sunt stipulate in Legea Nr.117 din 15.06.2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind Regimul Armelor si Munitiilor. Legea se poate gasi aici. Principalele prevederi asupra armelor si a jocului de airsoft au fost evidentiate de catre Mihai Grosan pe forumul ASR si ar fi:
1. arma – orice obiect sau dispozitiv a carui functionare determina aruncarea unuia sau mai multor proiectile, substante explozive, aprinse sau luminoase, amestecuri incendiare ori imprastierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare, in masura in care se regaseste in una dintre categoriile prevazute in anexa.
6.1. arme si dispozitive de agrement – arme si dispozitive neletale, construite pe principii asemanatoare armelor care nu folosesc munitii, ce arunca proiectile nemetalice si sunt destinate a fi folosite atat in scop recreativ, cat si in cadrul competitiilor sportive; sunt incluse in aceasta categorie si arcurile;
6.2. replici de arme tip airsoft – replici dupa arme si dispozitive militare reale, la scara 1/1, cu mecanism electric, mecanic sau pe baza de gaz neiritant, construite pe principii asemanatoare armelor, care nu folosesc munitii, ce arunca proiectile nemetalice;
ART. 5 Aspecte generale privind regimul armelor
(4) Armele si dispozitivele neletale din categoria E din anexa pot fi detinute si, dupa caz, purtate si folosite de catre persoanele fizice si juridice, fara indeplinirea procedurilor de inregistrare sau autorizare, in conditiile prevazute de prezenta lege.
ART. 58 Procurarea si instrainarea armelor neletale
(10) Armele si dispozitivele neletale prevazute in categoria E din anexa pot fi procurate in Romania de orice persoana care a implinit varsta de 18 ani.
ART. 61 Introducerea armelor neletale pe teritoriul Romaniei de catre straini
(5) Armele si dispozitivele neletale prevazute in categoria E din anexa pot fi introduse in Romania fara restrictii de orice persoana care a implinit varsta de 18 ani, cu respectarea conditiilor prevazute de lege privind portul si folosirea acestora.
ART. 64 Folosirea armelor utilitare si de agrement
(4) Armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului si tirului sportiv pot fi folosite in spatii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau in spatii special amenajate sau semnalizate, in astfel de conditii incat sa nu puna in pericol integritatea corporala sau viata persoanelor.
(5) Sunt interzise portul si folosirea armelor sau dispozitivelor neletale prevazute la alin. (4) in locuri publice.
(6) Armele sau dispozitivele neletale prevazute la alin. (1)-(4) pot fi transportate de la domiciliul, resedinta sau, dupa caz, locul de rezidenta al detinatorului la locul unde urmeaza sa se desfasoare activitatile pentru care sunt destinate numai daca acestea sunt tinute in husa, bagaj ori ambalaj si nu sunt incarcate cu munitie.
ART. 115 Introducerea armelor si munitiilor pe teritoriul Romaniei
(8) Armele si dispozitivele neletale din categoria E din anexa pot fi introduse in Romania fara restrictii.
ART. 132 Contraventii
Sunt considerate contraventii urmatoarele fapte:
32. portul, folosirea si transportul armelor neletale utilitare si de agrement fara respectarea conditiilor prevazute la art. 64;
ART. 133 Sanctiuni
(1) Contraventiile prevazute la art. 132 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
d) cu amenda de la 2.001 lei la 5.000 lei, cele prevazute la pct. 11-13, 16-19, 25, 27, 30-32, 41 si 50.
Concluzie. Chiar daca legea reglementeaza in clar replica de airsoft ca fiind o replica dupa o arma adevarata, conform definitiei armei, noi suntem posesori de arme, care sunt reglementate ca fiind replici de airsoft in categoria E dispozitive neletale. Practic replicile noastre sunt incadrate in 3 categorii:
1. Arma
2. Dispozitiv de agrement si neletal – vezi anexa E
3. Replica de airsoft
Ideea e ca avem de acum o mare responsabilitate cu privire la folosirea acestor replici, deoarece acestea intra in categoria generala de arme. Atat timp cat legea nu ne va obliga la permise sau alte dracii suntem ok.
Replicile de airsoft pot fi instrainate sau achizitionate doar de persoane de peste 18 ani. Legea nu afecteaza folosirea replicilor de catre minori, ci doar instrainarea sau achizitionarea de catre persoane majore.
Referitor la conditiile de folosire a replicilor de airsoft, legea distinge 3 conditii care NU sunt cumulative, respectiv:
1. pot fi folosite in spatii delimitate care nu sunt accesibile publicului;
2. in spatii special amenajate, in astfel de conditii incat sa nu puna in pericol integritatea corporala sau viata persoanelor;
3. semnalizate, in astfel de conditii incat sa nu puna in pericol integritatea corporala sau viata persoanelor.
Folosirea replicilor de airsoft in locurile publice
Orice loc din tara asta, cu exceptia spatiilor private, reprezinta loc public, DAR daca se respecta una din conditiile mai sus mentionate e ok. Nu uitati, intotdeauna cand citesti un act normativ coroborezi articolele sau alineatele, acestea nu se citesc si se interpreteaza individual!!!
In cazul in care nu sunt respectate conditiile de folosire a replicilor de airsoft se sanctioneaza cu contraventie intre 2001-5000 lei.